Dat blijkt uit een convenant (pdf) tussen de twee diensten. Het onderscheppen van e-mail moet een taak worden van de Nationale Sigint Organisatie (NSO). De NSO is nu nog een projectorganisatie van de twee diensten, maar het kabinet wil de NSO verzelfstandigen tot een derde Nederlandse geheime dienst.

Volgens de digitale-burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom (BoF), die in zijn jongste nieuwsbrief over de aftapplannen bericht, is het onduidelijk wat de diensten precies met het onderscheppen van 'e-mail' bedoelen.

De NSO kan het grootste deel van het e-mailverkeer niet onderscheppen. De NSO heeft alleen de bevoegdheden om draadloze communicatie af te tappen. Het aantal e-mails dat via satellieten, radiosignalen en mobiele telefoons wordt verstuurd, valt in het niet bij de e-mailberichten die via internetknooppunten en backbones op hun plaats van bestemming komen.

Draadloze e-mailcommunicatie wordt wel gebruikt in de scheepvaart en door verschillende bedrijven. "Daarnaast is het natuurlijk theoretisch mogelijk dat Bin Laden ergens met een mobiele terminal vanuit Pakistan berichten verstuurt", aldus Maurice Wessling van BoF.

Wessling noemt het vreemd dat het e-mailverkeer in het convenant met name wordt genoemd. "Het had meer voor de hand gelegen om het internetverkeer als geheel te noemen."

Een woordvoerder van Defensie verklaart dat het onderscheppen van e-mail per satelliet al sinds 2001 plaatsvindt vanaf een geheime locatie. "Dat gebeurt door één van onze inlichtingendiensten. Ik laat even in het midden welke dat is", aldus Defensie-woordvoerder Roger van de Wetering.

De bedoeling is dat de installatie waarmee dat gebeurt, wordt verplaatst naar het Friese Burum, waar een nieuw aftapstation van de NSO komt. In Burum wil Defensie vijftien afluisterschotels bouwen.

Defensie wil niet ingaan op de vraag wat voor e-mails er worden onderschept. "Maar als het geen zin had, deden we het niet."