Goed, het volgende was dus het geval in Amsterdam-Oost (zie de Geenstijl-leaks voor meer info): op de website van het stadsdeel stonden naam ('stadsdeel') en wachtwoord ('oosterpark') letterlijk gepubliceerd. Wat heel handig is als je bijvoorbeeld je wachtwoord kwijt bent. Zelf heb ik mijn pincode met type-ex op mijn bankpasje gekalkt want het is mij al meerdere malen gebeurd dat ik ineens mijn pincode kwijt was en dat gaat deze jongen dus niet meer gebeuren.

Geheimen

Met die naam en dat wachtwoord kon ik dus overal bij. En dan bedoel ik ook echt overal. Het was bijvoorbeeld niet alleen mogelijk geheime bestanden van het stadsdeel te zoeken, en te downloaden, maar er kon ook "gemeentebreed" worden gezocht. Inderdaad, -alle- geheime bestanden van -alle- deelgemeenten in de stad Amsterdam konden worden opgevraagd en gedownload. Met één password en één naam waren alle geheime bestanden niet langer geheim. De enige reden dat Geenstijl niet alle bestanden in bezit heeft is doodeenvoudig omdat ik in mijn eentje niet in de gelegenheid was zo snel alles te downloaden en door te spitten. Ik heb mij dus moeten beperken tot stadsdeel oost wat voor mij het meest interessant was.

Goed, de feiten zijn dus dat zeer gevoelige informatie van de gemeente Amsterdam inclusief alle deelraden voor iedereen toegankelijk was. Zonder hacken, zonder in te breken, met een password dat gewoon op de publiek toegankelijke site stond gepubliceerd. Een site van de overheid welteverstaan. U weet wel, die organisatie die ons al jaren teistert met drammerige en bedillerige reclamespotjes waarin wordt gewaarschuwd voor dat gevaarlijke internet waar nare mensen zomaar met uw privacygevoelige informatie aan de haal zou kunnen gaan. Dezelfde overheid die keer op keer waarschuwt dat je niet voor alles dezelfde loginnaam en wachtwoord mag gebruiken (zelf doe ik dat wel, namelijk met mijn naam ('bartbrussel') en geboortedatum als wachtwoord (2910750, dat onthoudt wel zo makkelijk, maar ik vertrouw er op dat jullie prudent met deze gegevens omgaan en dit niet met iedereen delen). Diezelfde overheid die steeds meer privacygevoelige informatie van u af wil pakken met de belofte dat het "heel zorgvuldig zal worden opgeslagen". Diezelfde overheid die nu uw vingerafdrukken gaat bewaren, uw kenteken meerdere malen per dag fotografeert, het liefst ook uw DNA-gegevens zou willen opslaan en erg blij zou zijn als uw medische informatie voor elke arts en verzekeraar opvraagbaar is. Nogmaals, dit alles met de belofte dat het "allemaal goed zal worden beveiligd" en dat "niemand zomaar bij deze gegevens kan".

Yeah right.

Natuurlijk is de ict-omgeving van een amateur politiek gezelschap als Amsterdam Oost niet hetzelfde als de digitale gegevensopslag van, zeg, het NFI of de AIVD. Maar het feit dat politici die de macht hebben om voor bijna 30 miljoen euro een of ander project te verprutsen en tegelijkertijd een stadsdeel ter grootte van Amersfoort mogen besturen niet eens in staat zijn hun eigen gegevens te beschermen moet toch bij iedereen vraagtekens oproepen. Zeker omdat het in dit geval helemaal niet was beveiligd. De wachtwoorden lagen gewoon op straat, in een gele cirkel, met daarboven een lichtgevende pijl waar "HIER HET WACHTWOORD VOOR DE BEVEILIGDE OMGEVING" op stond.

Wat mij betreft is dit de zoveelste aanwijzing dat mijn privégegevens overal veilig zijn behalve bij de overheid. Die overheid bestaat namelijk uit incompetente prutsers, amateurbestuurders en onkundige schertsfiguren. Dat is keer op keer bewezen en dat zal nog keer op keer bewezen worden. En daarom wil ik dat de overheid zo ver mogelijk van mijn persoonlijk leven vandaan blijft en zo min mogelijk privacygevoelige informatie van mij opslaat. Uw privacy en de overheid is een levensgevaarlijke combinatie. Laat dat toch in godsnaam eens tot u doordringen.