Intel gaat samen met universiteiten en studenten onderzoek doen naar beveiliging. Die samenwerking is het tweede onderdeel van het Intel Science and Technology Center dat in januari is aangekondigd. Met dat plan is honderd miljoen dollar gemoeid. Bij het eerste ISTC-onderdeel heeft Intel samenwerkingen opgezet met onder andere de universiteiten van Stanford, Hardvard en Princeton. Dat betreft onderzoek op het gebied van 'visual computing', ofwel beeld- en bewegingsherkenning.

Cloud beveiligen

Het nieuwe beveiligingsonderzoekscentrum van Intel komt op de Universiteit van Californië in Berkeley. Ook onderzoekers van de universiteiten van Illinois, Duke, Drexel en Carnegie Mellon gaan meewerken aan het onderzoek. Het onderzoekscentrum komt onder leiding te staan van een professor van Berkeley en een senior onderzoeker van Intel.

Op het jaarlijkse [email protected] congres in het Amerikaanse Moutain View heeft John Manferdelli, de hoofdonderzoeker voor Intel, uitgelegd waarom dit onderzoek nodig is. Het moet onder meer een systeem opleveren dat gebruikers van clouddiensten er van kan verzekeren dat derden niets met hun data uitspoken, meldt de Britse ict-nieuwssite The Register.

Smartphones beveiligen

Intel en de universiteiten gaan niet alleen onderzoek doen op gebied van cloud computing. De onderzoekspartners werken ook aan verbeteringen in beveiligingsmaatregelen voor app developers. Zodat de beveiliging van smartphones versterkt kan worden. Daarnaast gaan zij werken aan een softwarematige isolatielaag om apparaten veiliger te maken als ze meerdere taken tegelijkertijd uitvoeren, of als ze samenwerken met andere apparaten.

Het onderzoek strekt zich ook uit naar beveiliging op gegevensniveau, een stap dieper dan op apparaatniveau dus. Andere gebieden die aan bod komen, zijn een betere netwerkbeveiliging voor een veiligere gegevensoverdracht, inclusief de mogelijkheid voor apparaten om elkaar te ‘helpen’ en de ontwikkeling van beter voorspelbare beveiligingsanalyses en –statistieken.

Open source verplicht

Een opvallende voorwaarde van de samenwerking is dat alle onderzoeksresultaten publiek beschikbaar moeten komen. Alle software die tijdens de onderzoeken wordt ontwikkeld moet bovendien onder een open source-licentie uitgebracht worden.

Die voorwaarden betekenen dat de universiteiten de onderzoeksgegevens niet voor zichzelf kunnen houden. Maar ook Intel, die sinds de overname van McAfee een grote speler in de beveiligingsmarkt is, kan er niet mee aan de haal gaan.