Het PR-team van Intel reageert op de ophef over de kwetsbaarheid die vrijwel alle moderne systemen treft met deze statement. Het bedrijf benadrukt dat er geen gegevens kunnen worden aangepast (wat ook niemand beweerde, het ging om het stelen van kerneldata). Volgens de chipmaker is de berichtgeving onnauwkeurig, iets wat The Register pareerde in een polemisch artikel.

Ook Linux-kernelbouwer Linus Torvalds is niet te spreken over de PR-uitingen van Intel. Hij vindt dat het bedrijf beter eerst eens grondig zijn eigen CPU-architectuur onder de loep kan nemen voor het verklaringen geeft dat er eigenlijk niet zo veel aan de hand is.

Patches rollen uit

The Register berichtte het eerst over het gat dat inmiddels Meltdown is gedoopt en waarvan inmiddels een paper is gepubliceerd (PDF) dat het probleem toelicht. De Linux-kernel is onder handen genomen om het venijn van de geheugenfout te verminderen en Microsoft geeft een out-of-band patch uit die momenteel uitrolt naar Windows 10-pc's.

AMD stelde al eerder niet kwetsbaar te zijn vanwege een andere microarchitectuur die kernelgeheugen niet op de manier van Intel zou aanspreken. Volgens de beveiliger die gewag maakte van Meltdown is dat onjuist en zijn ook AMD-chips kwetsbaar, tenminste voor verwante kwetsbaarheid 'Spectre' (PDF).

Intel makkelijker te misbruiken

Ook Google's Project Zero heeft een technische analyse van de kwetsbaarheid gepubliceerd en impliceert dat AMD en ARM-chips ook kwetsbaar zijn, maar dat een exploit ervan lastig is. Bij Intel is dat niet het geval en kan het gat relatief simpeler worden gebruikt om bijvoorbeeld wachtwoorden en sleutels uit het kernelgeheugen te pikken.