Vorige week meldde Intel op basis van feedback van gebruikers dat problemen zich konden voordoen met de patches, maar dat dit beperkt was tot chipsets van 2013 en 2014. Voor mensen die zich afvragen hoe het met chips uit 2012 en eerder zitten: die worden vooralsnog helemaal niet gepatcht. Het chipbedrijf richt zich momenteel op de meestgedraaide hardware en dat zijn chips van de afgelopen vijf jaar.

Inmiddels blijkt de microcode-patch van Intel ook voor onverwachte reboots te zorgen op nieuwere systemen met Kaby Lake-chipsets. Volgens het bedrijf zijn de issues inmiddels reproduceerbaar en is het rootprobleem bijna geïdentificeerd. De chipmaker streeft ernaar bèta microcode die de problemen ondervangt begin volgende week uit te brengen.

Prestatieverlies

Ook geeft Intel een nieuw overzicht van de impact op prestaties na het toepassen van de patch. Chipmakers blijven graag benadrukken dat het prestatieverlies op de meeste toepassingen verwaarloosbaar is. Zo zie je zelfs helemaal geen effect op serverside Java-applicaties (PDF).

Lees ook: Impact van patches voor Meltdown en Spectre op performance webapps overschat

Maar de aanpak van de lompe CPU-ontwerpen blijft - grotendeels vanwege de brute kernelaanpassing om speculative execution te voorkomen - een zware wissel op I/O-bewerkingen en dus vooral impact hebben op databaseprogramma's, wat Computerworlds Sander van der Meijs hier vorige week uitlegde: