Die hackaanval is Aurora gedoopt, Google en zo'n 33 andere grote Amerikaanse bedrijven werden begin dit jaar slachtoffer van verschillende inbraken op systemen. Intel is slachtoffer van een soortgelijke aanval, maar dit zou niet dezelfde cyberinbraak zijn. De chipproducent meldt dit zelf in zijn financiële rapportage aan de Amerikaanse beursautoriteit SEC (Securities and Exchange Commission).

Stilletjes melden

"Een recent en geavanceerd incident heeft plaatsgevonden in januari 2010", schrijft Intel in die melding. Het doet dat bij het deel over mogelijke risico's voor de bedrijfsvoering en de financiële resultaten. Normaal noemt een onderneming daar alle theoretisch mogelijke risico's, om zich in te dekken voor de SEC.

Intel omschrijft daar dus ook het risico van cyberinbraken waarbij intellectueel eigendom wordt gestolen of misbruikt. Het stelt dat er geregeld inbraakpogingen worden gedaan. "Dit kan leiden tot claims van derde partijen en schade veroorzaken voor onze bedrijfsvoering en bedrijfsresultaten." Die risicobeschrijving wordt echter aangevuld met de bekentenis van de inbraak in januari.

Succesvolle inbraak

Het besluit van Intel om deze succesvolle inbraak te openbaren, is genomen naar aanleiding van Google's bekentenis - en de enorme aandacht die dat heeft opgeleverd. Dit zegt woordvoerder Chuck Malloy van Intel tegen de Britse ict-nieuwssite The Register. Google heeft de inbraak op zijn netwerk openlijk gemeld op zijn blog.

Malloy weigert verdere details te geven over de hack, maar benadrukt wel dat het een gecompliceerde aanval was: "Het was meer dan, zeg, een of andere tiener." Vragen van Webwereld aan Intel moeten nog antwoorden opleveren.

Creditcarddata

Deze inbraak volgt op een andere geslaagde hack bij Intel, die vlak ervoor plaatsvond. Daarbij zijn onbekenden binnengekomen op een site van Intel voor partners, zoals pc-producenten en resellers.

Die site dient voor aanmelden van sponsoring door die partners, wiens paspoortnummers en creditcardgegevens daar zijn opgeslagen en dus door de hackers zijn buitgemaakt. Intel heeft zelf partners hierover geïnformeerd, waaronder ook Nederlandse.

Update:

Intel Benelux laat weten nog niet veel kwijt te kunnen over deze kwestie, omdat het onderzoek nog loopt. De woordvoerder levert wel de volgende bedrijfsverklaring:

“Intel heeft in haar 10K-verslag vermeld dat cyber-aanvallen een van de vele mogelijke risico’s zijn waarmee het bedrijf geconfronteerd wordt. In januari was Intel het doelwit van een dergelijke aanval. Intel onderzoekt momenteel de aard en eventuele impact van deze aanval maar kan daarover vooralsnog geen specifieke informatie vrijgeven. We hebben geen weet van ontvreemding van enige intellectuele eigendom (IP).”