Behalve OS-makers, app-ontwikkelaars en kernelbouwers, brengen CPU-fabrikanten ook nieuwe firmware uit die de angel uit Meltdown proberen te halen. Het basisprobleem zit in de architectuur, dus kan eigenlijk pas volledig worden opgelost met een herontwerp, maar met updates aan de microcode kan de schade worden beperkt.

Diagnose en fix

De issues gaan in het geval van Intel om oudere chipsets (pre-Skylake): Core i3, i5, i7's uit 2013 en 2014, generaties Haswell en Broadwell. Bij sommige klanten leveren die onverwachte reboots op, zo meldt Intel. De microcode-aanpassingen leveren problemen op bij zowel pc's als servers en het bedrijf zegt aan een diagnose en fix te werken.

De Wall Street Journal schreef gisteren dat Intel aan cloudbedrijven heeft gevraagd patches voor Meltdown en Spectre nog even niet toe te passen vanwege potentiële bugs. Dat schept ook al weinig vertrouwen in fixes voor bedrijfskritieke systemen.

Dringend dichten

Door diverse issue afgelopen week - Microsoft liep tegen problemen aan met AMD-chips en AV-software - is het vertrouwen in Meltdown-patches sowieso niet zo groot. Dat het gat dringend gedicht moet worden is wel duidelijk, maar vooral bedrijven zijn niet gelukkig met de bugs en prestatieverliezen van de huidige oplossingen.