Microsoft gaat in alle versies vanaf Internet Explorer 8 oude plugins blokkeren, dus ActiveX-controls die niet up-to-date zijn. In eerste instantie worden alle antieke versies van Java vooralsnog niet meer automatisch toegestaan code uit te voeren, meldt Microsoft op zijn blog.

De wijziging gaat per 12 augustus in. Gebruikers krijgen via een pop-up een waarschuwing als er oude code wordt aangesproken door websites. Op zich is het dan nog wel mogelijk die oude code geforceerd te laten draaien door een knop in de waarschuwing aan te klikken. Ook kan Java direct worden geüpgradet vanaf de pop-up.

Als een website probeert oude Java-code aan te roepen, komt er een andere popup:

Waarschuwing kan worden uitgezet

Gebruikers kunnen de waarschuwing helemaal uitzetten. Als ze dat niet doen, blijft de pop-up komen totdat de gebruiker de oude versie van Java heeft vervangen. Per versie van Internet Explorer gaat het dan om de meest toepasselijke versie van Java, waarbij alleen de meest recente update van die versie door IE wordt geaccepteerd.

Zo is het zelf op zich nog wel mogelijk het antieke J2SE 1.4 te draaien zolang het maar de meest recente update 43 heeft. Bij Java SE 6 gaat het hierin bijvoorbeeld om update 81. Microsoft wil op termijn meer antieke ActiveX-controls (plugins) toevoegen aan de zwarte lijst.

Microsoft volgt daarmee andere aanbieders van webbrowsers, zoals Chrome, die al enige tijd waarschuwingen geven als er oude plugins worden gebruikt.


Big Data loodst schepen Rotterdamse haven binnen