Internet in Libië is vanaf dit weekend onderhevig aan een avondklok. Verbinding met het wereldwijde netwerk is 's avonds en 's nachts niet beschikbaar, melden monitoringbedrijven Arbor Networks en Renesys (grafiek). Het regime van Kaddafi wil met het platleggen van internet in het land de oppositie tegenwerken. Waarom het regime heeft besloten internet alleen 's avonds en 's nachts af te sluiten, is niet duidelijk.

Blokkade social media

Zaterdag en zondag kwam de verbinding rond half zes 's ochtends weer terug. Maar sites als YouTube, Facebook, Twitter en Aljazeera zijn ook overdag geblokkeerd voor Libische bezoekers, schrijft techblog The Next Web.

Libiërs klagen ook dat telefoonlijnen niet meer werken. In telefoongesprekken met Libiërs dit weekend weigerden de meesten bellers tegenover de Wall Street Journal hun namen te zeggen uit angst te worden afgeluisterd.

Voorbeeld Egypte

Toen demonstraties tegen de Egyptische leider Mubarrak eerder deze maand massaal op gang kwamen, ging het Egyptische bewind ook over tot het platleggen van internet- en telefoonverkeer. Het Libische bewind van president Muammar Al-Gaddafi, die al 42 jaar aan de macht is, volgt dat voorbeeld.

De regering in Libië heeft de afgelopen dagen protesten met harde hand neergeslagen. Daarbij vielen tientallen doden. Journalisten krijgen geen toegang tot het land om verslag te doen van de gebeurtenissen. Journalisten die met Arabische tv-zenders hebben gesproken, zijn opgepakt, bericht de Amerikaanse zakenkrant Wall Street Journal.

Bit.ly

De Libische internetblokkade lijkt vooralsnog geen gevolgen te hebben voor de populaire url-verkorter Bit.ly, die een Libische domeinnaam heeft. Een van de authoritative servers voor .ly staat in Nederland. Sites in het .ly-domein blijven maximaal 28 dagen in de lucht als de .ly-registry in Libië zelf stopt met versturen van updates.

In oktober vorig jaar heeft de Libische overheid plots url-verkorter VB.ly uit de lucht gehaald. Dat is gedaan omdat die dienst de wet zou hebben geschonden. Het zou daarbij vooral gaan om een pikante foto van VB.ly mede-oprichtster Violet Blue. Ook de doorverwijzing van veel ingekorte url's naar sekssites zou aanstoot geven in Libië.