Dit blijkt uit onderzoek van Centerdata in opdracht van de Safe Internet Foundation (SIF) . De afgelopen drie maanden hebben negenhonderdduizend Nederlandse huishoudens last gehad van een virus. De helft daarvan geeft aan dat het virus een negatieve invloed heeft gehad op het functioneren van de pc.

Vooral Blaster en Sobig.F blijken voor overlast te hebben gezorgd. Verrassend is dit niet; deze virussen prijken ook bij de verschillende antivirusmakers bovenaan de maandlijstjes.

Spam vormt een groter probleem, aldus de organisatie. Van de respondenten zegt de helft last te hebben van spam. De verwachting van de SIF is dat dit cijfer alleen maar zal groeien.

De 'alarmerende cijfers' tonen volgens de SIF aan dat internetten voor de doorsnee burger nog steeds onveilig is. Het goede nieuws is echter dat consumenten zich goed kunnen wapenen tegen de gevaren die het internet met zich meebrengt, aldus de SIF.

Klanten kunnen bijvoorbeeld een provider kiezen die mails kan filteren. Verder raadt de SIF een goede virusscanner en firewall aan. Aanbieders van internetdiensten zouden bovendien meer nadruk moeten leggen op producten die bijdragen aan veilig internetten dan de volgens de organisatie eenzijdige nadruk die de meeste aanbieders nu in reclames leggen op het snelle en goedkope van hun verbinding.

"Internet is, zonder beschermingsmaatregelen, nog niet geschikt voor dagelijks gebruik", zo concludeert de SIF.