Volgens critici krijgt de president van de Verenigde Staten met het goedkeuren van dit wetsvoorstel een 'kill switch' waarmee hij het internet kan uitschakelen. Over de uitbreiding van de bevoegdheden van Obama zijn de meningen verdeeld. Voorstanders van het wetsvoorstel, waaronder senator Joe Lieberman, stellen dat de macht van de president juist wordt ingeperkt door de nieuwe wet.

De wet beperkt volgens hen de Communications Act uit 1934 waarin de president al de mogelijkheid wordt gegeven om in oorlogssituaties "stations of faciliteiten voor draadloze communicatie te sluiten". Dit stellen de voorstanders in een uitleg van de nieuwe wet. Die uitleg is gepubliceerd op verschillende overheidswebsites, bericht Techworld. Het comité heeft het omstreden wetsvoorstel unaniem goedgekeurd. Het staat nu op de rol voor een stemronde in de hele senaat, een stemdatum is nog niet bekend.

Noodmaatregelen

Als de wet eenmaal is goedgekeurd worden er twee betrokken instanties opgericht: een White House Office voor Cyberspace Security en een Nationaal Center voor Cybersecurity en Communication. Deze instanties moeten gaan samenwerken met met Amerikaanse bedrijven om beveiligingsrichtlijnen op te stellen voor het stroomnet, voor telecommunicatie en andere kritieke infrastructuur. Het internet valt daar ook onder.

De wet stelt de president ook in staat om noodmaatrgelen te nemen om kritieke delen van het internet te beschermen. Dit kan bijvoorbeeld inhouden dat Obama bedrijven die een kritiek deel van de infrastructuur van het internet beheren kan verplichten een rampenplan uit te voeren tijdens noodsituaties. De wetgeving geeft het departement van Homeland Security meer autoriteit om te reageren op cyberaanvallen.

Economie in gevaar

Volgens voorstander Lieberman zit er een risico in cyberaanvallen omdat de meeste digitale infrastructuur in Amerika in handen is van de private sector. Een aanval op die netwerken kan de economie in zware problemen brengen, stellen de voorstanders.

Critici pareren dat het wetsvoorstel de nationale veiligheid juist tegenwerkt. Beveiligingsproducten zouden juist beter werken en beter worden van concurrentie op de vrije markt. Veel bemoeienis van de overheid zou de kwaliteit van de beveiligingssoftware geen goed doen, aldus Wayne Crews, director technology studies bij de Competitive Enterprise Instituut, een denktank tegen overheidregulering.

Privacygevaar

Wayne vreest dat het internet met een noodknop voor de president gaat leiden tot een omgeving die veel onveiliger is dan het geval zou zijn bij een internet dat natuurlijk evolueert. Zonder concurrentie wordt de beveiliging alleen maar slechter, stelt hij.

Afgelopen woensdag stuurde een groep van 24 privacy - en burgerrechtengroepringen een brief aan de senatoren die het plan steunen. De groeperingen maken zich vooral zorgen over het ontbreken van een definitie van de 'kritieke infrastructuur' waar de overheid zeggenschap over gaat krijgen als de wet wordt aangenomen. Daarom zou hij ook gebruikt kunnen worden voor het inperken van privacy, de vrijheid van meningsuiting of andere burgerrechten.