Naarmate mensen meer gebruik maken van online dienst, worden ze onzorgvuldiger met hun wachtwoorden, zo stelt de Safe Internet Foundation (SIF). Volgens de SIF is er sprake van een wildgroei aan wachtwoorden.

Van de mensen die meer dan acht wachtwoorden hanteren, gebruikt bijna 60 procent vaker dezelfde wachtwoorden voor verschillende diensten.

Eén op de tien van hen vertelt ze het wachtwoord ook wel eens aan anderen. Populaire wachtwoorden zijn nog altijd namen van huisdieren, familieleden, plaatsnamen, favoriete merken en clubs.

"Zolang mensen deze simpel te raden wachtwoorden blijven gebruiken, loont het de moeite voor kwaadwillende hackers om met hulp van phishing-technieken, spyware en keyloggers wachtwoorden te raden en te misbruiken", stelt de SIF.

Aangeraden wordt om nooit dezelfde wachtwoorden voor verschillende diensten te gebruiken. Ook wordt geadviseerd om wachtwoorden te kiezen die moeilijk te raden zijn.

Volgens de SIF zijn de grote banken goed bezig met hun unieke codes en kaartlezers die pincodes genereren. Hiertegen zijn keyloggers en spyware niet opgewassen, aldus de SIF.