De nieuwe gedragsregels wat betreft het internetbankieren maakt het een stuk onzekerder dat slachtoffers van fraude door bijvoorbeeld malware financieel worden gecompenseerd door de banken als zij nog gebruik maken van Windows XP. Dat blijkt uit een artikel van Computerworld.nl. Hoewel de banken zeggen elk geval nog los te willen bekijken, is het gebruik van up-to-date software wel een van de eisen van de banken.

Miljoenen Nederlanders lopen risico

In Nederland wordt Windows XP nog door miljoenen mensen gebruikt. Op de werkplek, maar veelal ook thuis. Doordat Microsoft per 8 april stopt met de ondersteuning van Windows XP zullen vanaf die datum ook geen beveiligingsupdates meer beschikbaar komen. Mensen die hun PC in het verleden al niet voorzagen van de laatste updates, liepen al eerder het risico dat de banken het eventuele financiele verlies bij fraude niet willen compenseren.

Volgens juristen en minister Dijsselbloem kunnen de banken met hun nieuwe regels niet boven de wet staan. Maar dat betekent voor de consument vaak de gang naar de rechter. Lees meer op Computerworld.

Wat en hoe de banken met Microsoft willen afspreken, is vooralsnog onduidelijk. Daar blijven de partijen nog schimmig over. De Consumentenbond, die de nieuwe gedragsregels samen met de Nederlandse Vereniging van Banken heeft opgesteld, zegt de ontwikkelingen in de gaten te houden.

Een leven zonder Windows XP. Webwereld en Computerworld brengen in de maand februari onder de naam XPocalypse de gevolgen in kaart van het besluit van Microsoft om de ondersteuning op het meest populaire besturingssysteem ooit te stoppen. Volg het dossier XPocalypse en geef je mening!