De meeste internetgebruikers zien het verschil niet tussen een legitieme popup-waarschuwing op hun computerscherm en nepwaarschuwingen die proberen mensen te verleiden malware te downloaden. Zelfs niet als ze van te voren worden gewaarschuwd dat ze niet op verdachte popups moeten klikken. Dat blijkt uit een recente studie van de North Carolina State University.

Voor de gek

'Deze studie laat zien hoe makkelijk het is mensen voor de gek te houden op het web,' zegt Michael Wogalter, professor psychologie aan de universiteit. Aan de andere kant vroeg hij zich af of legitieme bedrijven überhaupt popups kunnen maken die niet door malware-schuivers gekopiëerd kunnen worden.

De studie werd gehouden onder studenten, waarbij de legitieme popups simulaties waren van vaak voorkomende Windows-waarschuwingen, en de namaak popups werden overgenomen van een externe bron. Zo'n 63% van de deelnemers klikte tijdens het onderzoek op de namaak-popups.

De studie was getiteld 'Failure to Recognize Fake Internet Popup Warning Messages' en werd gepubliceerd in Proceedings of Human Factors and Ergonomics Society.