Virusbestrijder Sophos verhaalt op zijn site van een oplichtingsmailtje waarin de ontvanger 9,8 miljoen euro in het vooruitzicht krijgt gesteld. Dit omdat de ontvanger zogenaamd recht zou hebben op de erfenis van Giles Hart. Hart was een medewerker van BT die op 7 juli bij de bomaanslag op een Londense bus om het leven kwam.

In het mailtje vragen de oplichters de ontvangers van het bericht om details over hun bankrekeningen te verstrekken. Sophos raadt mensen aan om niet op dergelijke verzoeken in te gaan. Oplichters kunnen dergelijke informatie misbruiken voor het leegroven van iemands rekening of voor identiteitsdiefstal.

Het gebeurt regelmatig dat internetoplichters in hun mails refereren aan recente gebeurtenissen. Kort na de Amerikaanse inval in Irak stuurden zogenaamde Irakese bankmedewerkers al mails rond waarin ze om hulp vroegen bij het wegsluizen van grote sommen geld.

En nadat Slobodan Milosevic was uitgeleverd aan het Joegoslavi├ź-tribunaal in Den Haag doken er oplichtersmailtjes op van mensen die beweerden familie van de voormalige Servische leider te zijn.

In sommige gevallen nemen de oplichters zelfs een voorschot op de actualiteit. Zo stuurden oplichters in juli 2003 mails rond uit naam van de advocaat van de Liberiaanse president Charles Taylor. Volgens het bericht zou Taylor als politiek vluchteling in Nigeria zitten. Op het moment dat het bericht werd verstuurd, zat Taylor echter nog altijd in Liberia. Een maand later vertrok de voormalige dictator wel naar Nigeria.