De actie behoort tot Operation Unmask, die Interpol twee weken geleden is gestart naar aanleiding van een serie cyberaanvallen op overheidsdoelen in Chili en Colombia. Die aanvallen kwamen uit Argentinië, Chili, Colombia en Spanje, waarna onder supervisie van Interpol de lokale politie in die landen in actie is gekomen.

Er zijn 250 apparaten en mobiele telefoons in beslag genomen op 40 locaties in 15 steden. Daarnaast werden betaalkaarten en geld veilig gesteld. Onderzocht wordt onder meer hoe de financiering van de activiteiten van Anonymous is geregeld. De leeftijden van de verdachten variëren van 17 tot 40 jaar.

'Internet geen vrijplaats'

“Deze operatie laat zien dat misdaad in de virtuele wereld werkelijke consequenties kan hebben voor degenen die daarin participeren en dat het internet niet kan worden gezien als onaantastbare vrijplaats voor criminele activiteiten", zegt Bernd Rossbach, directeur bij Interpol, in een verklaring. Nadat de verdachten waren opgepakt viel Anonymous de website van Interpol aan, de website zou nog geen uur offline zijn geweest.

Volgens Forbes zijn er in Spanje nog eens vier verdachten gearresteerd die banden zouden hebben met Anonymous, buiten de Interpol actie om. In een aparte operatie werden de vier opgepakt omdat ze zouden zijn betrokken bij het DDoS'en van websites en het lekken van gevoelige gegevens. Om welke gegevens dat gaat, is onbekend.