Interpol heeft hulp nodig bij het vinden van in totaal 450 voortvluchtige criminelen. In mei dit jaar startte de organisatie een klopjacht, maar er werden tot nu toe maar 107 van de gezochte personen in de kraag gevat of gelokaliseerd. Dat gaat Interpol niet snel genoeg. Daarom doet de organisatie een oproep op zijn website voor hulp van het publiek.

"We zitten nu nog met de zaken waarin we geen nieuwe informatie hebben vergaard over de verblijfplaats van de verdachten", zegt Martin Cox, assistent director van Interpol's onderdeel Fugitive Investigative Support. Hij coördineert Operation Infra-Red 2010, wat staat voor International Fugitive Round-Up and Arrest – Red Notices. De operatie heeft tot doel de gevaarlijkste voortvluchtige criminelen ter wereld achter de tralies te krijgen.

26 hoofdverdachten

Om de resterende 343 criminelen op te snorren vraagt de organisatie gebruikers van sociale netwerken om hulp. Dat moet gebeuren vóór de zelfopgelegde deadline van 16 juli. Op die datum loopt de operatie namelijk af.

"De kans is hoger dat iemand een van deze voortvluchtigen herkent van een scoiale netwerksite of een chatroom dan dat ze gespot worden als ze over straat wandelen", denkt Cox. Interpol is vooral geïnteresseerd in een shortlist van 26 hoofdverdachten. Enkelen van de criminelen op de lijst worden al sinds de jaren '90 gezocht.

Staten zoals Bangladesh, Wit-Rusland en Litouwen doen mee aan de operatie en hebben een eigen lijst met hoofdverdachten samengesteld. Niet iedere gezochte crimineel vluchtte ver. Het Colombiaanse lingeriemodel Angie Sanclemente Valencia, gezocht voor het runnen van een drugskartel, werd teruggevonden in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires, hetzelfde land waar ze ook gezocht werd. Andere verdachten werden wel in andere landen opgepakt.

Criminelen in Nederland

Van de 26 meest gezochte personen kunnen vier verdachten zich volgens Interpol in Nederland bevinden. Interpol is er vrijwel zeker van dat ergens in Nederland een Amerikaanse kinderverkrachter zich schuilhoudt. De man wordt gezocht voor het verkrachten van een 13-jarig jongetje. Daarnaast zouden een Zweedse drugsdealer, een Zuid-Afrikaanse fraudeur en een Ier die wordt verdacht van het vermoorden van een 23-jarige vrouw zich mogelijk ophouden in Nederland.

Er staat ook een Nederlander op de lijst.Hij wordt verdacht van poging tot moord, vuurwapenbezit en diefstal. Interpol heeft op dit moment geen idee waar de Nederlander zich ophoudt.

Interpol heeft deze opsporingsoperatie ook voorzien van een promotiefilmpje, op YouTube: