Daar zitten migranten ook op te wachten, denkt secretaris generaal Ronald K. Noble van Interpol. "De overgrote meerderheid van de migranten zijn gezagsgetrouwe burgers die graag hun identiteit gecontroleerd zien worden in meer dan één land door gebruik te maken van hetzelfde identiteitsdocument", zegt Noble op de site van Interpol.

Biometrische gegevens

De beste oplossing daarvoor is een zogenaamd e-ID dat voldoet aan internationale standaarden. "Zowel de werkmigranten als de landen zelf zouden hiervan profiteren omdat de efficiëntie en de beveiliging op nationaal en wereldwijd niveau zou toenemen en de corruptie zou afnemen."Een dergelijke kaart moet volgens Noble voorzien zijn van een mechanisme waarmee de biometrische identiteit van migranten, zoals vingerafdrukken en DNA, systematisch wordt vergeleken met de gegevens in een wereldwijde databases met biometrische gegevens.

Op dit moment controleert interpol jaarlijks een half miljard identiteiten van internationale passagiers. "Het zou een natuurlijke uitbreiding zijn om lidstaten te assisteren bij het bepalen of de dragers van een wereldwijd controleerbare identiteitskaart in het bezit zijn van een geldig document of internationaal gezocht worden om gearresteerd te worden via Interpol op het moment dat zij in een land willen wonen of werken", aldus de secretaris generaal.

Economische groei

Voorts zou een dergelijk identiteitssysteem leiden tot "een grotere economische ontwikkeling en welvaart" voor lidstaten. Op welke manier dat zou moeten gebeuren maakt Noble verder niet duidelijk.

Secretaris generaal Ronald K. Noble van Interpol tijdens zijn speech die hij gaf aan een internationaal gehoor op ID World.