Een deel van het intranet van de Geassocieerde Persdiensten heeft wagenwijd opengestaan. Zo kon een ieder via een simpele zoekactie op Google de privénummers van duizenden personen, waaronder politici en bekende Nederlanders, achterhalen. Een deel van het bestand is overigens wel verouderd, blijkt uit steekproeven.

Tweakers.net wees de persdienst op de datalekkage. Het computersysteem van de GPD wordt beheerd door een extern bedrijf. Nadat die het intranet gisteren haastig had dichtgegooid bleven de gegevens nog wel urenlang in de cache van zoekmachine Google staan, meldde onder meer GeenStijl.nl. Die cache werd gisteravond pas geleegd.

Lek als een mandje

Het is niet de eerste keer dat het netwerk van de GPD in opspraak is. Al in 2003 bleek het systeem zo 'lek als een mandje'. En in 2007 ontstond een rel van formaat toen bleek dat twee voorlichters van het Ministerie van Sociale Zaken met 'geleende' wachtwoorden structureel spioneerden op het intranet van de GPD. Uiteindelijk werden hiervoor drie verdachten veroordeeld tot voorwaardelijke werkstraffen.