Dat de jailbreak van iOS 9 al in zo'n vroeg stadium plaatsvindt mag opvallend heten, gezien Apple in iOS 9 extra beveiliging heeft ingebouwd om iPhones en iPads immuun te maken voor jailbreaks. Het nieuwe securitysysteem Rootless zou aanvullende bescherming bieden tegen aanpassingen in de kernel en het installeren van malware. Met een jailbreak wordt deze beveiliging compleet omzeild.

De jailbreak van hacker iH8sn0w heeft plaatsgevonden op de build van iOS 9 die volgende week breed wordt uitgerold. Het gaat zelfs om een 'untethered' jailbreak, wat betekent dat na het opnieuw starten van het apparaat de jailbreak behouden blijft. Bij zogenaamde 'tethered' jailbreaks gaat de jailbreak bij een reboot verloren.

Vorige week kwamen jailbreaks nog negatief in het nieuws door de ontdekking van de KeyRaider malware, waarmee criminelen 225.000 Apple ID's konden buitmaken via gekraakte telefoons. De malware stelde criminelen in staat iPhones en iPads met een jailbreak te vergrendelen in ruil voor een dwangsom.