De vrijdag uitgebrachte patch brengt iOS naar versie 4.3.4. Het besturingssysteem van de iPhone en iPad (en iPod Touch) is daarmee beschermd tegen het beveiligingsgat in de ingebouwde PDF-viewer van Apple. Via dat gat waren gebruikers in staat hun mobiele apparaat op eenvoudige wijze te jailbreaken: door simpelweg de site Jailbreakme.com te bezoeken.

iPad 2 stond even open

Het updaten naar de nieuwe iOS-versie sluit de deur voor die jailbreakmethode. Het PDF-lek maakte het zelfs mogelijk de iPad 2 te hacken, die voorheen nog niet gekraakt was. Dat nieuwe model van Apple's tablet heeft extra beveiligingsmaatregelen ingebouwd die jailbreaken bemoeilijken. Diverse iOS-hackers hebben zich al op deze uitdaging gestort.

Enkele daarvan hebben kort na het uitbrengen van iOS 4.3.4 die nieuwe versie alweer gekraakt. De nieuwe jailbreak is minder vergaand - en minder makkelijk - dan die via het PDF-gat in Apple's besturingssysteem. De jailbreakmethode voor de meest actuele iOS-versie vereist namelijk een koppeling via usb (tethering) aan een computer waarop de benodigde hacktool draait. Door een reboot wordt de iPhone of iPad 1 weer teruggezet naar de standaardinstelling, dus niet jailbroken.