Slechts enkele uren nadat de nieuwe iPad vrijdag in de verkoop is gegaan, is de tablet al gekraakt. En wel met drie verschillende methoden, meldt it-nieuwssite ZDnet. De hackers hebben beveiligingsgaten in het nieuwe iOS 5.1 gebruikt om eigen code te draaien op de nieuwe iPad. Een van de jailbreaks is zelfs verricht zonder dat de iPad aan een computer was gekoppeld. Hacker Stefan Esser demonstreert deze zogeheten untethered jailbreak in een video.

Tools zijn onderweg

Tools waarmee gewone gebruikers hun eigen nieuwe iPad ook kunnen jailbreaken zijn er vooralsnog niet. Dat die op korte termijn komen, is nu wel aannemelijk. Vorig jaar juni is het toen nieuwe iOS versie 5 ook al binnen 24 uur gekraakt door hacker 'MuscleNerd'. Hij was nu ook een van de eersten die een jailbreak van iOS 5.1 wist te melden.

Het jailbreaken van iPads en iPhones maakt het mogelijk om apps te installeren die niet in de App Store van Apple zijn te verkrijgen. Apple dicht in latere iOS-updates meestal de beveiligingslekken die de jailbreakers gebruiken. Zij gaan dan op zoek naar nieuwe gaten in die nieuwere iOS-versies.

De untethered jailbreak van de nieuwe iPad in actie: