Krebs demonstreert z’n bevindingen in een YouTube-video en laat zien dat de iPhone 11 Pro met iOS 13.2.3 GPS data blijft verzamelen zelfs als de locatievoorzieningen zijn ingesteld op “nooit”.

In iOS kunnen gebruikers systeemlokalisatiediensten in- en uitschakelen in de instellingen-app via Privacy > Locatiediensten. Gebruikers hebben de mogelijkheid in te stellen welke apps toegang mogen hebben tot GPS-gegevens. Apple maakt daarin onderscheid tussen 1st party apps, 3rd party-apps en andere Apple-functies. Deze opties zijn verbeterd in iOS 13 waardoor de gebruiker veel meer controle heeft over de functies voor het delen waardoor het opvragen in locatiedata nog beter kan worden beperkt voor apps van derden.

Apps konden voorheen blijvende locatiegegevens van apparaten vragen, maar iOS 13 is deze functie geschrapt. Als always-on tracking handmatig is ingeschakeld in het instellingen-menu, verschijnt er op regelmatige basis een pop-upvenster om gebruikers te herinneren dat deze optie is ingeschakeld en wordt er een optie aangeboden om deze uit te schakelen. Apple past deze restricties niet toe op z’n eigen apps en benoemt dit ook in de gebruikersvoorwaarden.

Apple is inmiddels op de hoogte, maar ziet dit niet als een probleem. "We zien geen werkelijke veiligheidsproblemen. Het pictogram van de Locatieservices in de statusbalk verschijnt wanneer Locatieservices is ingeschakeld. Het pictogram verschijnt voor systeemservices die geen schakelaar hebben in de instellingen,” zegt Apple tegen AppleInsider.

Workaround

Gebruikers die toch niet willen dat hun locatiegegevens bij Apple terecht komen, kunnen de locatiediensten volledig uitschakelen, dat zorgt er echter wel voor dat verschillende iPhone-functies niet meer werken.

In de onderstaande video zie je de test van Krebs in actie.