Binnen een dag nadat de verkoop van de iPhone 5 startte heeft de bekende iPhone-hacker Grant Paul, ook bekend onder de naam 'chpwn', gemeld dat hij het toestel heeft gekraakt. Hij heeft als bewijs onder meer foto's gepubliceerd van het nieuwe toestel die de alternatieve Cydia-appstore draait. Paul heeft ook een foto online gezet van het grotere iPhone 5-homescreen met een Cydia-icoontje. Met Cydia zijn alleen op gekraakte iPhones ook apps die niet door Apple zijn goedgekeurd te installeren.

Kwetsbaarheden in iOS6

Paul heeft nog geen details vrijgegeven over hoe hij de iPhone precies heeft gekraakt. Het is dan ook nog niet bekend of en wanneer er een tool beschikbaar komt om onder iOS6 de nieuwe iPhone te jailbreaken.

De kraak is waarschijnlijk gebaseerd op kwetsbaarheden in iOS 6.0, waarvan al eerder testversies beschikbaar waren. Of het noodzakelijk is het toestel met een computer te verbinden tijdens de jailbreak, of dat het kraken ook op afstand draadloos kan plaatsvinden, is eveneens onduidelijk.

Beveiligingslekken

In maart werd enkele uren nadat de nieuwe iPad in de verkoop was gegaan hij al gejailbreakt. Het ging toen om gebruik van beveiligingsgaten in iOS 5.1. Het jailbreaken van iPads en iPhones maakt het mogelijk om apps te installeren die niet in de App Store van Apple zijn te verkrijgen.

Apple dicht in latere iOS-updates meestal de beveiligingslekken die de jailbreakers gebruiken. Die gaan dan weer op zoek naar nieuwe gaten in die nieuwere iOS-versies.