Sinds de Iphone eind juni op de markt kwam, zijn hackers al druk bezig de ingebouwde beveiliging te kraken. De gedeeltelijke simlock-hack lijkt de eerste doorbraak van hackers die de Iphone toegankelijk willen maken voor elke simkaart.

De groep Iphone Dev Wiki is erin geslaagd de Iphone alle simkaarten van AT&T en Cingular te laten accepteren, dus ook prepaidkaarten. Hoewel Iphone-gebruikers daarmee nog steeds afhankelijk zij van AT&T, hoeven ze geen tweejarig abonnement meer af te sluiten van in totaal zo'n 1400 dollar.

De hackers slaagden in hun kraak door dagenlang de firmware van de Iphone te demonteren, zo meldt Dailytech. Het collectief durft niet te zeggen hoe lang het nog gaat duren voordat de Iphone volledig simlockvrij is, 'maar als het mogelijk is, zal het ons uiteindelijk lukken', aldus het collectief.

Afluisteren

Russische onderzoekers die de smartphone van Apple ook hebben ontleed, slaan alarm over wat zij zien als een 'ingebouwde backdoor'. Door reverse-engineering kwamen zij erachter dat de Iphone een ingebouwde functie heeft waardoor alle gegevens op een Iphone naar een opgegeven webserver gestuurd worden.

Dit betekent dat al je persoonlijke informatie gestolen kan worden, aldus het VS Iphone-blog. De onderzoekers vermoeden vooralsnog dat de gevonden functie een 'debug-feature' of ingebouwde backdoor is, die is gebruikt om bepaalde regimes toegang te geven tot privacygevoelige informatie.

3G

Apple kampt niet alleen met hackers die rondneuzen in het binnenwerk van de Iphone, ook providers uiten kritiek. Zo verklaarde Vodafone donderdag dat het zich zorgen maakt over de afwezigheid van 3G-ondersteuning op de Iphone. Op een persconferentie waar Vodafone sterke kwartaalcijfers presenteerde, verklaarde het bedrijf dat vrijwel elke provider gesprekken met Apple zou hebben gevoerd over de Iphone.

De Iphone maakt gebruik van een trager netwerk en komt volgens analisten in maart 2008 pas met een 3G-versie. Vodafone verklaarde dat 'elk product zijn prijskaartje heeft' en dat zich bewust moet zijn van de gevolgen die de keuzes van het bedrijf hebben voor klanten en aandeelhouders.