Apple heeft een patent gekregen op een techniek zodat mobiele apparaten zelf automatisch allerhande functies uitschakelen op het moment dat de eigenaar achter het stuur zit en rijdt. Het device gebruikt daarvoor een hele waaier aan input en variabelen om deze situatie de bepalen, zoals GPS (snelheid en locatie) en de bewegingssensor.

Camera analyseert de omgeving

Maar ook de camera's worden gebruikt: die nemen zelf ongemerkt foto's en analyseren die meteen om vast te kunnen stellen of de eigenaar zelf achter het stuur zit of de bijrijder is. In het eerste geval worden dan allerhande functies die afleiden en gevaar opleveren, zoals sms en chat, uitgezet, meldt Apple Insider. Een alternatief voor deze ingewikkelde input en algoritmes is dat de auto zelf een signaal uitzendt waardoor het toestel weet: ik ben in een rijdende auto.

Het concept van 'contextbewuste' functionaliteit is niet nieuw, er zijn reeds verschillende apps die bovenstaand idee uitvoeren. Ook is er bijvoorbeeld een Android-app die het toestel in een 'safe mode' zet zodra die merkt dat de eigenaar aan de wandel is.

Automarkt is heet

Mobiele fabrikanten azen momenteel op de automarkt, die verdere integratie met hun bestaande producten belooft. Google startte in januari het Open Automotive Alliance, een Android-samenwerking vergelijkbaar met de Open Handset Alliance. Apple legt momenteel de laatste hand aan CarPlay, een iOS-gebaseerd infotainmentsysteem voor in de auto, bediend met touch en stemcommando's.