Security-deskundigen waarschuwen nu al een paar jaar dat het Mac-besturingssysteem steeds meer onder vuur zal komen te liggen. "Dit is vrijwel zeker het jaar van de OS X-exploit", verklaarde security-expert Jay Beale (Intelguardians) bijvoorbeeld begin 2006. Hij kreeg geen gelijk: tot nu toe richt de overgrote meerderheid van de malwaremakers zich nog altijd op het aanvallen van Windows-machines.

Er wordt vaak van uit gegaan dat malwaremakers de Mac links laten liggen omdat het marktaandeel van het Apple-besturingssysteem klein is in vergelijking met Windows. Apple is de laatste jaren weliswaar bezig met een inhaalslag, maar het huidige marktaandeel – 8,2 procent in september volgens cijfers van Net Applications – maakt het nog steeds niet echt aantrekkelijk om virussen te ontwikkelen voor de Mac. Eerder dit jaar schreef Adam J. O’Donnell dat Macs pas een interessant doelwit worden als Apple één zesde van de markt in handen heeft.

Graham Lee (Sophos) denkt echter dat het omslagpunt al eerder kan komen. De Mac-expert van het Britse security-bedrijf wijst erop dat de miljoenen iPhones die Apple het afgelopen jaar heeft verkocht, niet worden meegeteld bij het marktaandeel van Apple. Zou dat wel gebeuren, dan zou het OS X-aandeel uitkomen op zo'n 11 tot 12 procent.

Voor malware-makers hebben mobiele telefoons bovendien een groot voordeel in vergelijking met desktops en laptops: ze staan de hele dag aan en zijn altijd online. Dat maakt het aantrekkelijker om een iPhone in te zetten als spamversturende zombie.

Lee vermoedt ook dat gebruikers van een iPhone een malware-infectie minder snel zullen ontdekken. Als een desktop of laptop aan staat, werken mensen daar vaak permanent op, terwijl ze hun mobiele telefoon naar verhouding minder vaak gebruiken. Daarnaast kunnen computergebruikers veel makkelijker zien welke processen er actief zijn en hoe hoog het CPU-gebruik is.

Tot slot wijst Lee erop dat de mogelijkheden om een iPhone te beveiligen beperkter zijn. Er is geen firewall en ook de beschikbaarheid van security-software van derden is nog niet om over naar huis te schrijven. Bron: Techworld