Als je nog ergens een iPod Nano 5th gen met camera hebt liggen, al dan niet onder het stof, is nu wellicht een geschikt moment op deze te verpatsen. De gadget blijkt namelijk een geliefde tool voor skimmers die het wat minder hightech doen. De politie van Manchester ontdekte en ontmantelde de laatste tijd meerdere van dergelijke skimmingkits, meldt de Daily Mail.

De criminelen hadden de iPod in een metalen hoesje geplaatst, voorzien van een piepklein gaatje voor de camera. Dit werd boven het PIN-toetsenbord geplakt zodat het intoetsen kon worden vastgelegd. Daarnaast werd een extra mondje over de pinpasinvoer geplaatst die zorgt dat de pas blijft steken en niet meer uit de pinautomaat kan. De methode is basaal, maar blijkbaar lucratief.

Goldrush

De iPod Nano is door veel generaties gegaan, maar alleen de vijfde generatie heeft een camera en is dus geschikt als PIN-spionage. Wie weet worden die nog eens heel veel waard op de tweedehandsmarkt. Wie herinnert zich niet de legendarische Nokia 1100, die duizenden euro's opbracht omdat de firmware zo kon worden gemanipuleerd dat het TAN-codes bedoeld voor andere telefoons kon onderscheppen? Vooralsnog lijkt er van zo'n criminele goldrush op de iPod geen sprake.