Verschillende websites van president Mahmoud Ahmedinejad en Ayatollah Khameini werden offline gehaald door de oppositie met een Distributed Denial of Service (DDoS) aanval. Ook websites van Iraanse persbureaus moesten het ontgelden.

Dit soort aanvallen begint haast een traditionele manier te worden om de informatievoorziening van een bepaalde partij dwars te zitten. Vergelijkbare DDoS-aanvallen werden ook uitgevoerd bij protesten in Estland in 2007 en vorig jaar in Georgië.

Verschillende aanvallen

Iraanse activisten gebruikten bijvoorbeeld Pagereboot.com om een overheidssite uit de lucht te halen. Pagereboot is een site waarmee gebruikers automatisch iedere website kunnen blijven refreshen. De makers van de site zeggen dat dit bedoeld is om de laatste minuten van een eBay-veiling in de gaten te houden. Daarnaast werden er zelf gemaakte DDoS-programma's gebruikt. Een daarvan, BWRaeper, werd bijvoorbeeld verspreid via een Iraans sportforum. Andere worden gepromoot via Twitter en verschillende blogs. Een aantal daarvan worden gehost in de Verenigde Staten.

"De activisten richtten zich eerst alleen op Iraniërs, maar er wordt een steeds internationaler publiek van sympathisanten aangesproken", analyseert Dancho Sanchez, een beveiligingsexpert die de aanvallen in de gaten houdt. Volgens hem zorgt deze manier van crowdsourcing ervoor dat de aangemerkte sites er zeker last van ondervinden. Volgens hem worden 12 websites aangevallen. Naast persbureaus gaat het om het ministerie van Buitenlandse Zaken, Justitie, de nationale politie en het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Tegenaanval

In een reactie op de aanvallen plaatste de door de staat gesponsorde nieuwssite Fars News code op de website die er voor zorgde dat de aanval werd doorgestuurd naar pro-oppositie websites.

Het verstoren van het internet gebeurt aan beide zijden van de strijd. Zo werd al voor de verkiezingen Facebook geblokkeerd door de regering. Reden voor de blokkade was dat de hervormingsgezinde oud-premier Mirhossein Mousavi de site zou willen inzetten tijdens zijn verkiezingscampagne tegen president Mahmoud Ahmadinejad. Daarnaast werden YouTube en de website van de BBC geblokkeerd. Ook de satellietsignalen van de Britse zender worden geblokkeerd.

Twitter

De oorlog op internet gaat zelfs zo ver dat er voor een korte periode helemaal geen internet was in Iran. Maar volgens netwerkmonitorbedrijf Renesys duurde dit niet lang. De protesten in Iran zijn uitgebroken na de verkiezingen die met afstand werden gewonnen door de zittend president Ahmedinejad. De oppositie, die achter Mousavi staat, claimt dat er sprake is van verkiezingsfraude. Bij de protesten zijn tot nu toe zeven doden gevallen.

Twitter functioneert als een grote informatiebron voor de demonstranten. De microblogdienst stelde kritiek onderhoud aan de service uit wegens de protesten.