Bloggers en activisten in Iran hebben steeds meer moeite hun verhaal naar buiten te krijgen. Een Iraanse blogger schrijft dat https-verkeer in het land niet beschikbaar is, daardoor werken diensten die standaard een beveiligde verbinding gebruiken, zoals Twitter, Gmail en Hotmail niet. Anonimiseringsdienst Tor zegt dat gebruikers moeite hebben de dienst te bereiken vanwege de blokkade.

Tor luidt de noodklok

“De laatste dagen hebben we gehoord dat Iraniërs moeite hebben Tor te gebruiken binnen Iran. Het lijkt erop dat de Iraanse regering gebruik maakt van deep packet inspection (DPI) op het SSL-verkeer, het selectief blokkeren van ip-adressen en tcp-poorten en het blokkeren van keywords op zoekmachines", is te lezen op het blog van Tor.

Volgens de anonimiseringsdienst heeft het grootste deel van de gebruikers geen problemen met het bereiken van de dienst. Iran is nog steeds nummer twee op de lijst van landen waar de dienst het meest gebruikt wordt. Wel is er een flinke daling te zien in het Tor-gebruik vanuit Iran. Tor heeft dagelijks tussen 50.000 tot 60.000 gebruikers in het streng Islamitische land.

“De blokkade van SSL is niet compleet en landelijk", schrijft een medewerker van Tor op het blog. “Op plaatsen waar geblokkeerd wordt lijkt het erop dat ze het begin van een SSL-handshake herkennen en die vervolgens verstoren."

Versleutelde verbinding maskeren

Tor werkt intussen al aan een oplossing. De dienst geeft aan Iraniërs te willen helpen. Er wordt een speciale methode ontwikkeld die Tor-verkeer moet maskeren. Op die manier moet het onmogelijk worden dat verkeer specifiek te filteren of te blokkeren.

De dienst werkt door verkeer tussen bezoeker en bestemming om te leiden via verschillende punten in de wereld. Dat verkeer wordt dan gestuurd naar andere gebruikers van het netwerk die het doorzetten naar het volgende punt. Op die manier is niet te herleiden waar het verkeer oorspronkelijk vandaan kwam.

Om het filteren onmogelijk te maken moeten deze zogenaamde 'bridges' het verkeer gaan camoufleren. Voorlopig werkt dat alleen als de Tor-gebruiker er specifiek voor kiest, omdat er nog veel tests nodig zijn. De methode bevindt zich nog in de 'super alpha-fase', waarschuwt executive director Andrew Lewman van Tor in een verklaring aan Forbes.

Nationaal internet

Sinds januari is het land al bezig met het testen van een nationaal internet. Na de invoering moet het Iraanse volk alleen nog in staat zijn lokale websites te gebruiken. De invoering van het eigen netwerk moet bescherming bieden tegen westerse invloeden.

Plannen voor het eigen internet in Iran zijn er al sinds 2005, toen de huidige president Ahmadinejad aan de macht kwam. Het netwerk zou in 2013 af moeten zijn. Het eigen internet is niet alleen bedoeld om verkeer naar buiten te blokkeren, ook spionage en bedreigingen van buitenaf, zoals bijvoorbeeld een infectie met de Stuxnet-worm, moeten onmogelijk worden gemaakt.