Met commerciële software en wat hulp uit Iran is het Irakese opstandelingen gelukt om de live videostream van Amerikaanse drones (onbemande spionagevliegtuigjes, vaak uitgerust met raketten) te onderscheppen. Zo waren ze precies op de hoogte van veel geheime operaties die het leger uitvoerde. Dat meldt de Wall Street Journal.

Geen encryptie

Het gaat om shiitische rebellen, die steun zouden krijgen vanuit Iran, melden defensiebronnen aan de zakenkrant. Ze maken daarbij gebruik van SkyGrabber, commercieel verkrijgbare software om de datadownlink van satellieten te onderscheppen. Dat dit ook mogelijk was met de drones komt omdat het Pentagon de downlink via satelliet niet had versleuteld.

De truc zou onder verschillende groepen zijn verspreid en eveneens zijn gebruikt in Afghanistan en mogelijk ook in Pakistan, Somalië en andere conflictgebieden.

Drones steeds belangrijker

Het Amerikaanse leger leunt de laatste jaren steeds zwaarder op de informatie en het dodelijke wapentuig van drones. Maar met wat inventiviteit en minimale middelen blijken de geavanceerde systemen van de Amerikaanse defensie relatief eenvoudig te hacken of te omzeilen.

Het Pentagon benadrukt dat de rebellen op geen enkel moment controle over de drones zelf hebben gehad. Defensie zal de datastroom van drones en satellieten beter gaan versleutelen, belooft het departement.