Het officiële Iraanse persbureau IRNA meldt Duqu, een variant van Stuxnet, is ontdekt en dat alle computers op belangrijke nucleaire complexen worden onderzocht. Volgens persbureau Reuters meldt Iran tevens dat het software heeft ontwikkeld waarmee het Duqu kan bestrijden.

Het onderzoek naar de verspreiding van het virus in Iran is nog niet afgerond, zegt het hoofd van een van Iraans defensieorganisatie tegen IRNA. “Alle organisaties en centra die mogelijk vatbaar zijn voor infectie, worden gecontroleerd."

Duqu is het derde virus

Duqu wordt gezien als opvolger van Stuxnet, dat een jaar geleden naar verluidt grote schade heeft aangericht in een of meerdere van Irans nucleaire installaties. Duqu is het derde virus van dit type dat gericht is op nucleaire installaties en energiecentrales in Iran. Volgens het hoofd van de defensieorganisatie, Gholamreza Jalali, is in april het virus Stars ontdekt.

In tegenstelling tot Stuxnet is Duqu volgens experts niet gericht op het aanbrengen van directe schade, maar moet het de poort openen voor aanvallen in de toekomst. Dat doet het door informatie te verzamelen over zwakheden in systemen en toegang van buitenaf te forceren, zegt Symantec tegen Reuters.

Atoomagentschap zwijgt over Stuxnet

Vorige week kwam het internationale atoomagentschap IAEA met een onderzoeksrapport waarin de alarmerende boodschap werd verkondigd dat Iran bezig is geweest met het verrijken van nucleair materiaal dat gebruikt kan worden voor atoomwapens. In het rapport wordt met geen woord gerept over de incidenten met Stuxnet of Stars.