Dat tekent persbureau Reuters op uit de mond van de Iraanse president. Er waren al sterke aanwijzingen dat Stuxnet speciaal is gemaakt om de Iraanse atoomindustrie tegen te werken. Ahmadinejad zei in een persconferentie dat vijanden van Iran "erin zijn geslaagd problemen te veroorzaken voor een klein aantal van onze centrifuges met de software die ze hebben geïnstalleerd in elektronische onderdelen".

'Ontdekt door onze experts'

Tijdens de persconferentie zei de president ook: "Ze hebben iets slechts gedaan. Gelukkig werd dit ontdekt door onze experts en op dit moment zijn ze niet meer in staat om zoiets te doen." Eerder waren er in Iran al arrestaties verricht in verband met nucleaire cyberspionage.

Ahmadinejad bevestigt nu in feite dat Stuxnet inderdaad is ontworpen om de Iraanse kerncentrales aan te vallen. De geavanceerde worm die in juli werd ontdekt, is de eerste malware die gericht is op industriële systemen die worden gebruikt in energiecentrales, zoals ook nucleaire reactors.

Uraniumverrijking

Iran gaf eerder al toe dat de worm systemen in het land had geraakt, inclusief niet kritieke onderdelen van een kernreactor. Dit is de eerste keer dat wordt toegegeven dat Stuxnet invloed heeft gehad op de centrifuges die worden gebruikt voor het verrijken van uranium. Beveiligingsonderzoekers denken nu dat de worm twee doelen had: de centrifuges en een ander type industriële elektronica via een man-in-the-middle-aanval.

Deze zogenaamde 417-aanvalscode zou volgens Stuxnet-onderzoeker Ralph Langner bedoeld zijn om een turbine in de Iraanse Bushehr-reactor te beschadigen, zo blogt hij. Eric Byres, technology officer bij Byres Security, is niet verbaasd dat Iran toegeeft. "We hebben een vrij kleine groep met potentiële slachtoffers, en een van die slachtoffers steekt nu zijn hand op en zegt: 'Ja, wij zijn geraakt'", zegt hij tegen Webwerelds Amerikaanse zustersite Computerworld.

Tweede doelwit onbekend

De worm is bedoeld om de centrifuges te vertragen en vervolgens weer te versnellen. Door die fluctuaties wordt óf de uranium onbruikbaar gemaakt, óf de machine kapot gemaakt. "Wat we op dit niet weten is wat in godsnaam het tweede slachtoffer was", zegt Byres.