Het Iran Comité eist opheldering en actie van het ministerie van Buitenlandse Zaken. De stichting is geschokt door de geavanceerde hack bij certificaatuitgever DigiNotar en de gevolgen ervan voor Iraanse burgers en dissidenten.

Nederland en VN tegen Iran

Nederland en de Verenigde Naties moeten Iran hierover op het matje roepen, zegt de woordvoerder van het Comité tegenover Webwereld.

“Voor veel Iraanse burgers en dissidenten is internet het laatste redmiddel om veilig te kunnen communiceren. Waarschijnlijk zijn door deze situatie oppositieleden in gevaar gebracht. Dit is zeer bedreigend. We werken momenteel aan een brief aan minister Rosenthal om dit aan te kaarten."

Afgelopen week werd bekend dat hackers in juli het netwerk en de servers van het Beverwijkse DigiNotar waren binnengedrongen, waarna er ruim 500 valse SSL-certificaten werden aangemaakt, onder meer voor Google, Facebook, Yahoo, Skype en anonimiseersoftware Tor. De zaak kwam aan het licht toen bleek dat de Gmail-inloggegevens van Iraniërs werden afgetapt via een vervalst SSL-certificaat.

Iraanse cyberaanval

Er zijn ook valse certificaten getekend voor verschillende sites die veelgebruikt worden door Iraanse dissidenten, zoals balatarin.com en azadegi.com. De hackers verstopten zelfs boodschappen in nep-certificaten, waarin de Revolutionaire Garde geprezen wordt, meldde de NOS zondagavond.

Het Iran Comité wijst er op dat het nota bene Nederland was die in 2010 de aanbeveling aan de Verenigde Naties deed om 'vrije en onbelemmerde toegang tot het internet te garanderen'. Die aanbeveling is zelfs overgenomen door Iran.

Bovendien heeft Buitenlandse Zaken een actief beleid voor ondersteuning van Iraanse dissidenten. Zo financiert Den Haag onder meer ShahrzadNews, een nieuwsorganisatie die vanuit Nederland via de radio en het web kritisch nieuws over Iran in het Farsi produceert.

Angst bij dissidenten

ShahrzadNews heeft de afgelopen dagen tientallen mensen in Iran geïnterviewd naar aanleiding van de hack, vertelt redactiechef Mina Saadadi aan Webwereld. “Alhoewel de meeste Iraanse media de hack niet hebben gebracht, was een meerderheid wel op de hoogte."

Het nieuws leidt tot ongerustheid en angst. Saadadi: “Mensen gaan er van uit dat alles gecontroleerd en afgeluisterd wordt en gebruiken waar mogelijk beveiligde verbindingen. Nu weten ze niet meer welke van die kanalen nog te vertrouwen zijn. Ze zeggen bijvoorbeeld: ik vertrouw Gmail niet meer en zal het voorlopig niet gebruiken."

ShahrzadNews zal de resultaten van de peiling onder Iraniërs over de DigiNotar-hack later vandaag publiceren. Saadadi noemt het ironisch dat een Nederlands bedrijf betrokken is bij het cyberincident, terwijl de Nederlandse overheid hamert op betere mensenrechten in Iran.

DigiNotar kortzichtig

Het Iran Comité heeft geen goed woord over voor DigiNotar. “Het vertrouwen is gebroken. Ik vind het kortzichtig en naïef dat DigiNotar dit incident verzwegen heeft. Zij moesten dat vertrouwen juist garanderen, maar hebben daarin gefaald. Dat is kwalijk."

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken kon voor publicatie van dit artikel nog niet inhoudelijk reageren. DigiNotar was niet bereikbaar voor commentaar.

Lees alle berichtgeving van Webwereld over DigiNotar op de dossierpagina.