Iran heeft onlangs ingebroken op computersystemen van de Amerikaanse marine, meldt The Wall Street Journal op basis van Amerikaanse regeringsambtenaren. Volgens de krant is er sprake van een 'escalatie van Iraanse cyberaanvallen' op het Amerikaanse leger De Iraanse hackers zouden ofwel direct voor de regering in Teheran werken ofwel opereren met toestemming van de Iraanse regering.

Geavanceerder

De hackers hadden toegang tot het Navy Marine Corps Internet, een ongeclassificeerd netwerk met onder meer e-mailaccounts van medewerkers. Maar volgens de ambtenaren zouden er geen belangrijke e-mailaccounts zijn gekraakt. Daardoor zou geen gevoelige informatie in handen van de Iraniers zijn gekomen. De hackers konden wel instellingen van het netwerk aanpassen. Het voorval heeft het Pentagon wel alert gemaakt op de toegenomen dreiging van cyberaanvallen vanuit Iran.

De Amerikaanse president Barack Obama had vrijdag een telefonisch overleg met de Iraanse president Hassan Rohani. Het was voor het eerst in 30 jaar dat de leiders van beide landen direct contact hadden. Het gesprek wordt gezien als een stap in de richting van oplossing van het conflict over het Iraanse kernprogramma.

Stuxnet

Volgens experts zat de VS in 2010 achter de Stuxnet-computerworm die Iraanse nucleaire installaties heeft gesaboteerd. Ook klokkenluider Edward Snowden stelt dat Stuxnet is gemaakt door de Amerikaanse inlichtingendienst NSA in samenwerking met Israel.

Volgens het Nederlandse Nationaal Cyber Security Center (NCSC) zijn er afgelopen jaar door de AIVD in Nederland ook spionageaanvallen vanuit Iran waargenomen.