Dat heeft het Iraanse hoofd van defensie Gholamreza Jalali maandag gezegd tegen Iraanse media, meldt persbureau Reuters. Volgens Jalali heet het nieuwe virus 'Stars' en is er een onderzoek gestart. Het doel van Stars en de impact ervan zijn vooralsnog onduidelijk. "In eerste instantie brengt het virus weinig schade toe. Het kan onterecht worden aangezien voor een programma bedoeld voor overheidsinstanties", aldus Jalali.

Hij waarschuwt dat het Stuxnet-wormvirus, dat vorig jaar op computers in een nucleaire reactor in Iran is ontdekt, nog steeds een risico vormt. Jalali vindt dat het Iraanse ministerie van buitenlandse zaken moet aansturen op opsporing en vervolging van de makers van Stuxnet. "Het lijkt erop dat de Iraans diplomatie meer aandacht moet besteden aan de cyberoorlogen die tegen Iran worden gevoerd."

Israëlische betrokkenheid

Stuxnet was gemaakt om het atoomprogramma van Iran te ontregelen en lijkt te zijn ontworpen door staatshackers. Iran geeft de schuld aan Israël en de Verenigde Staten. In januari meldde de New York Times dat Israël het gebruik van malware gericht op centrifuges voor uraniumverrijking vooraf in een eigen nucleaire complex heeft getest. Dat duidt op Israëlische militaire betrokkenheid bij Stuxnet.

Stuxnet is voor zover bekend de eerste malware die gericht is op industriële systemen die worden gebruikt in energiecentrales, zoals ook nucleaire reactors. Stuxnets belangrijkste taak is het in de war gooien van het proces van het verrijken van uraniun, wat kan leiden tot materiaal voor een atoombom.

Kerncentrale offline

Het nucleaire Bushehr-complex in Iran is na de Stuxnet-besmetting nog steeds niet operatief. Desondanks ontkent Iran steeds dat Stuxnet echte schade heeft aangericht aan de reactor.