Iran zou daarom Siemens moeten aanklagen. Dat stelt een hoge bron van het Iraanse leger tegen het Iraanse persbureau IRNA. "Siemens moet uileggen waarom en op welke manier het de vijanden heeft voorzien van informatie over de code van SCADA-software", aldus de Gholam-Reza Jalali, verantwoordelijk voor cybercrime bij de Iraanse Revolutionaire Garde. De SCADA software wordt onder andere gebruikt in uraniumcentrifuges van de Iraanse Bashir-kerncentrale die werden lamgelegd door de Stuxnet-worm.

Geavanceerde worm

Stuxnet is een zeer geavanceerde worm die het voorzien heeft op Supervisory Control And Data Acquisition (SCADA) systemen die gebruikt worden in industriële processen. Aanvankelijk werd gedacht dat Stuxnet willekeurig te werk ging, maar later bleek dat hij het specifiek voorzien had op vijf Iraanse doelwitten.

Dikwijls wordt SCADA aangestuurd met Windows-pc's, en daar maakt Stuxnet gretig van gebruik door meerdere bekende zero-daylekken uit te buiten. Uiteindelijk wordt dan het onderliggende systeem geïnfecteerd, de PLC (programmable logic controller). Onderzoekers geven aan dat Stuxnet bijzonder geavanceerd is, en dat het er sterk op lijkt dat de worm als deel van een politieke agenda is ontwikkeld.

Internationale aanklacht

Jalali zegt dat Stuxnet het nucleaire programma van Iran geen ernstige schade heeft toegebracht. Hij denkt dat Israël en de Vernigde Staten samen de worm hebben ontwikkeld. "Onderzoek wijst uit dat de Stuxnet-worm is verspreid door bronnen in de VS", zei hij. Uit onderzoek zou ook blijken dat data door Stuxnet naar de VS en Israël werd verstuurd.

Daarom moet er ook juridische actie ondernomen worden tegen de VS en Israël door de Iraanse overheid, vindt Jalali. "Het was een vijandelijke actie die het land serieus had kunnen beschadigen als er niet op tijd was ingegrepen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken en andere relevante politieke en justitiële instanties zouden aangifte moeten doen bij internationale rechtbanken", aldus Jalali.