De drone van het type RQ-170 vloog langs de Afghaans-Iraanse grens toen de Amerikanen het toestel kwijtraakten. The Christian Science Monitor sprak een anonieme Iraanse ingenieur die betrokken is bij de Iraanse onderzoeken van de drone. Volgens hem voerden de Iraniërs het toestel foutieve GPS-informatie waardoor ze “het toestel konden landen waar we maar wilden, zonder de afstandsbesturing en communicatie te hoeven hacken."

“De GPS-navigatie is het zwakste punt", zegt de Iraanse ingenieur tegen de krant. “Door ruis op de communicatie te gooien moet de drone verder op de automatisch piloot. Daar verlies hij zijn verstand." De Iraniërs konden het toestel vervolgens laten landen op een plaats naar keuze.

Sinds 2003 bekend

De bedreiging van valse signalen zou al sinds 2003 bekend zijn. Een wetenschappelijk onderzoek uit december van dat jaar toonde aan dat GPS niet veilig is en geblokkeerd kan worden.

Toch zien de betrokken onderzoekers van Los Alamos National Laboratory dat niet als de grootste bedreiging. Ze waarschuwen vooral dat een geraffineerdere aanval kan bestaan uit “het voeren van een gespoofed GPS-signaal aan de ontvanger van het toestel, zodat het denkt dat het ergens vliegt waar het niet is", zo staat te lezen in het verslag. “Op die manier kun je het langzaam naar de positie laten gaan waar je het wilt hebben."