De activiteit op het TOR-netwerk is met 600 procent omhoog gegaan sinds de massale demonstraties in Iran uitbraken na de verkiezingen van 12 juni. Dat zegt Andrew Lewman, directeur van het Tor Project, in de Amerikaanse krant de Washington Times. "Dagelijks komen er duizend nieuwe gebruikers bij."

Dankzij Tor kunnen Iraanse internetters websites bezoeken die door de regering worden geblokkeerd. TOR (The Onion Routing) is een netwerk van versleutelde proxyservers waarbij elke server de volgende versleuteld. Gebruikers krijgen steeds wisselende ip-adressen uit de hele wereld toegewezen. Daardoor lijkt het alsof een Iranees zich buiten het eigen land bevindt.

Onmogelijk te traceren

Op die manier kunnen Iraniërs toegang krijgen tot Twitter, YouTube of Facebook, die normaal gesproken worden geblokkeerd. Via Tor verspreiden ze zo filmpjes en ooggetuigenverslagen.

Het is voor de autoriteiten nagenoeg onmogelijk om na te gaan of een gebruiker via TOR een site bezoekt. Wired-redacteur Noah Shachtman noemt Tor in de Washington Times dan ook 'een goede manier om de censuurpolitie hoofdpijn te bezorgen'.