Dat blijkt uit het 'Worldwide Infrastructure Security Report' van Arbor Networks, dat dit jaar voor de derde keer verschijnt. Vorig jaar beschouwden providers DDoS aanvallen nog als het grootste probleem.

Overigens zijn de problemen van botnets en DDoS aanvallen natuurlijk niet los van elkaar te zien. Botnets worden ingezet voor het uitvoeren van DDoS aanvallen. Daarnaast gebruiken cybercriminelen de botnets voor het versturen van spam, phishing en klikfraude. Volgens de mensen in het veld die Arbor Networks voor het onderzoek ondervroeg, neemt de omvang van de grote DDoS aanvallen nog altijd toe. Daarnaast is er een steeds duidelijker verschil tussen 'amateuristische' kleine aanvallen en grote DDoS aanvallen waarvoor vaak tienduizenden zombies worden ingezet. De grootste gerapporteerde aanval had een omvang van meer dan 24 Gbps.

In totaal beschouwt 29 procent van de respondenten botnets als het grootste gevaar. DDoS aanvallen komen zoals gezegd op de tweede plaats met 24 procent. Infrastructurele gevaren (zoals aanvallen op de root servers) staat derde 19 procent. DNS poisoning wordt nauwelijks als een probleem gezien: slechts één respondent noemt het. Voor het onderzoek ondervroeg Arbor Networks zeventig network operators in Noord-Amerika, Zuid-Amerika, Europa en Azië. De meerderheid van de respondenten was werkzaam bij Tier 1 en Tier 2 netwerken. Bron: Techworld