Israël is van zins om vanaf volgend jaar een zelfontwikkeld ID-systeem voor piloten, Security Code System (SCS) te implementeren om gekaapte vliegtuigen vroegtijdig te kunnen onderscheppen. Dat meldt Reuters.

Het apparaatje ter grote van een creditcard bevat een minitoetsenbord en microfoon. Als een vliegtuig het luchtruim van Israël nadert, wordt de piloot verzocht om zich met het gadget middels een code en stemherkenning te autoriseren.

Klopt de code niet, dan wordt het vliegtuig eerst gewaarschuwd en in het uiterste geval uit de lucht geschoten. Volgens de ontwikkelaars is het systeem waterdicht, maar anderen zijn verre van overtuigd.

Nachtmerriescenario's

Zo is een scenario dat de piloot onder dwang van kapers de code intoetst niet denkbeeldig. Het gekaapte vliegtuig komt dan toch ongehinderd boven Israëlisch grondgebied.

Omgekeerd bestaat er het nachtmerriescenario dat de piloot de code is vergeten en door een verkoudheid z'n stem niet wordt herkend. In dat geval dreigt een 'onschuldig' vliegtuig door straaljagers te worden neergehaald.

Volgende maand begint een proef met het veiligheidssysteem met medewerking van vijf grote luchtvaartmaatschappijen uit Europa en Amerika. Volgend jaar moet het ingevoerd worden. Israël draagt volledig de kosten.