Israël blijkt de afgelopen twee jaar in samenwerking met de Amerikanen in zijn eigen nucleaire complex bij Dimona in de Negev-woestijn de effectiviteit van de Stuxnet-computerworm te hebben getest. Israël heeft in zijn installatie voor kernwapens centrifuges gedraaid die vrijwel identiek zijn aan die in het nucleaire complex in het Iraanse Natanz. Stuxnet heeft afgelopen jaar een deel van de Iraanse nucleaire centrifuges uitgeschakeld en ervoor gezorgd dat het Iraanse regime vertraging heeft opgelopen bij de ontwikkeling van kernwapens.

Dat schrijft The New York Times op basis van Amerikaanse experts op het gebied van kernenergie. ''Om te weten wat de worm doet, moet je de machines kennen'. De reden dat de worm effectief was, is dat de Israëli's het hebben getest", verklaart een anonieme Amerikaanse expert aan de krant. Dit is volgens The New York Times een van de aanwijzingen dat Stuxnet is ontworpen door Israël en de VS als een manier om het Iraanse nucleaire programma te saboteren, een vermoeden dat ook Webwereld eerder uitsprak. Maar officieel wil geen enkele overheidsvertegenwoordiger van beide landen dit bevestigen.

Toerental

Stuxnet is doorgedrongen tot de industriële aanstuurmodules en manipuleert daar het toerental van de uraniumcentrifuges. Daardoor wordt de verrijking van uranium tegengegaan. Maar Stuxnet kan de software in de nucleaire fabriek ook zo manipuleren dat het lijkt alsof alles als normaal werkt, terwijl de centrifuges eigenlijk veel te snel stonden te draaien.

Onlangs hebben de Amerikaanse minister Hillary Clinton en de baas van de Israëlische geheime dienst Mossad, Meir Dagan, nog gezegd dat ze inschatten dat Iran vanwege Stuxnet een vertraging van enkele jaren heeft opgelopen bij het ontwikkelen van eigen kernwapens.

Nog niet onder controle

In december werd duidelijk dat Iran Stuxnet nog steeds niet onder controle heeft. Kerninstallaties zijn nog steeds besmet. Iran lijkt niet de expertise te hebben om de worm te doorgronden en te elimineren. Dit zou blijken uit het feit dat verschillende technische sites, fora en mailinglijsten over Stuxnet nog steeds worden overspoeld met Iraanse bezoekers. Geïnfecteerde consumenten-pc’s ondervinden immers geen enkele hinder van de worm.

Recentelijk erkende het Iraanse regime dat 'bepaalde malware' kerninstallaties had geïnfecteerd. De Iraanse expert die was belast met het elimineren van Stuxnet werd onlangs in Teheran doodgeschoten door schutters vanaf een motorfiets.