Dat Israël inderdaad achter de beruchte Stuxnetworm zit, die verschillende nucleaire centrales in Iran gesaboteerde, is nog aannemelijker geworden.

In een gemonteerd filmpje waarin de carrière van generaal Gabi Ashkenazi wordt samengevat, zitten ook beelden van twee operaties waarvoor Israel nooit de verantwoordelijkheid heeft genomen. Dat is het bombardement van een Syrische kerncentrale in aanbouw en de cyberaanval van Stuxnet op Iraanse doelen, meldt de Israëlische krant Haaretz.

Nieuw bewijs

Het betreft twee nieuwsitems van een tv-zender, wat de vraag oproept of Israël er daadwerkelijk iets mee te maken heeft. Desalniettemin is de vertoning ervan in een filmpje dat de carrière van Ashkenazi samenvat bijzonder opmerkelijk. Meteen na het videofragment over Stuxnet komt Meir Dagan in beeld, tot voor kort chef van de geheime dienst Mossad.

Deze week kwam er een nieuw rapport uit over Stuxnet, waarin meer bewijs wordt gepresenteerd dat de worm specifiek gericht was op de Iraanse uranium verrijkingscentrale bij Natanz.

Ook beschikt het internationale atoomagentschap IAEA over beelden van camera's in de Natanz centrale. Hierop zou te zien dat Iran binnen korte tijd circa 1000 centrifuges verving, meldt Wired. Symantec schrijft in een nieuw rapport dat Stuxnet geschreven is voor vijf doelen.