Volgens X-Force, het onderzoeksteam van ISS, zullen internetdreigingen en cybercrime steeds meer effect op het dagelijks leven krijgen. Vooral voip-systemen en mobiele apparaten zullen het moeten ontgelden, volgens de onderzoekers.

ISS verwacht dat voip dit jaar door het kostenvoordeel ook interessant wordt voor kleinere bedrijven. Het beveiligingsbedrijf constateert echter dat er nog elke dag nieuwe voip-kwetsbaarheden worden ontdekt. Dit zal volgens de onderzoekers spit (spam via internet telefonie) en dos-aanvallen in de hand werken.

"Naarmate meer organisaties overstappen op voip, wordt het voor hackers winstgevender voip-systemen aan te vallen", zegt Jos Nijsen, directeur Benelux van ISS. "De gevolgen hiervan kunnen bijvoorbeeld duizenden spamberichten in iemands voicemailbox zijn."

Mobiel

Net als diverse andere onderzoekers, verwacht ook ISS dat er meer aanvallen op mobiele apparaten zullen komen. ISS zegt op dit moment al wormen te signaleren die zichzelf verspreiden en het voorzien hebben om apparaten met Symbian en Windows Mobile.

"Carriers van mobiele netwerken zijn op dit moment niet toegerust om hun duizenden mobiele gebruikers voldoende te beschermen", zegt Nijsen. "Wanneer zo'n carrier wordt aangevallen, kan dat betekenen dat honderdduizenden mobiele gebruikers daarvan de dupe worden."