De groep heeft daarvoor de non-profitorganisatie Information Card Foundation (ICF) opgericht, die een eenvoudiger en veiliger systeem voor identiteitsmanagement stimuleert.

Interoperabiliteit

De groep streeft naar de ontwikkeling van een soort online digitale id-kaart, waarmee gebruikers zonder gebruikersnaam of wachtwoord sites kunnen bezoeken en online transacties afhandelen. De informatie op de digitale identiteitskaarten moet komen van de gebruiker zelf of van betrouwbare derde partijen zoals banken of overheden.

Paul Trevitchick is voorzitter van de ICF en baas van Parity, een Amerikaans technologiebedrijf voor id-bescherming dat een 'i-card' heeft ontwikkeld. Volgens Trevitchick zijn er te veel verschillende systemen, die niet onderling samenwerken. "Er moet sprake zijn van convergentie en interoperabiliteit", aldus de ICF-voorzitter.

Weinig populair

Voorbeelden van bestaande digitale id-technologie├źn zijn Windows CardSpace van Microsoft, Novells Digital ME en het Higgins Project van ICM. Met deze tools kunnen gebruikers bijvoorbeeld snel hun gegevens invullen om aankoop op internet te doen. Maar deregelijke id-systemen zijn nog steeds weinig populair en dat moet de ICF gaan veranderen, zegt Trevitchick.

Icoontje

Een icoontje moet in de toekomst aangeven dat een site openstaat voor digitale identiteitskaart. Op langere termijn wil de organisatie interoperabiliteit tussen de systemen stimuleren, onder meer door de ontwikkeling van standaarden.

Missie

De grootste uitdaging van ICF zal zijn om alle miljoenen websites te laten samenwerken met het nieuwe id-systeem, zegt Robert Blakeley, onderzoeker van de Burton Group, tegen de New York Times. Blakeley ziet het als een missie om "iedereen te verzekeren dat de it-sector samenwerkt en dat het geen onderlinge concurrentiestrijd gaat worden".