Het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid (DHS) en de Europese Unie hebben overeenstemming bereikt over het uitwisselen van passagiersgegevens. De Amerikaanse douane krijgt alle gegevens en moet hier de privé-gegevens uithalen. Experts zijn bang dat de systemen nog niet gereed zijn. De overeenkomst - met een looptijd van drie jaar - is voor de Verenigde Staten van groot belang in hun strijd tegen het terrorisme. Nu de VS toegang hebben tot vluchtgegevens, moet er echter wel vaart worden gezet achter het zogenoemde US Visitor and Immigrant Status Indicator Technology-programma ( US-VISIT). Met dit landelijke systeem willen de Verenigde Staten de biometrische gegevens van de ruim driehonderd miljoen buitenlanders die het land elk jaar bezoeken, verzamelen en volgen. Begin dit jaar werd dit systeem al geïnstalleerd op 115 luchthavens en veertien zeehavens. Het bijbehorende onderhoudscontract voor het it-gedeelte, met een waarde van 15 miljard dollar, moet nog worden vergeven.

Vraagtekens

Terwijl het ministerie zich voorbereidt voor het grootste it-contract ooit, worden er steeds meer vraagtekens gezet bij de technische haalbaarheid en de beheersbaarheid van het systeem. Zo gaf de General Accounting Office, de onderzoekstak van het Amerikaanse Congres, begin deze maand een rapport vrij waarin de voorbereidingen op de komst van het systeem worden gekraakt. Volgens de GAO zouden er bijvoorbeeld onvoldoende controlemogelijkheden voor het management zijn geïnstalleerd. Ook op het gebied van biometrie wachten nog de nodige uitdagingen, meent Richard Norton, vice-president bij het National Biometric Security Program.

Biomterie

De Verenigde Staten hebben 27 landen aangewezen waarvan de inwoners, mits zij aan bepaalde criteria voldoen, zonder visum voor maximaal negentig dagen toegang tot de VS hebben. Deze landen, waaronder Nederland, moeten hiervoor eigenlijk voor 28 oktober over paspoorten beschikken waarin biometrische kenmerken opgenomen kunnen worden. "De technische problemen zijn immens", aldus Norton. "Naast het gebrek aan onafhankelijke gegevens of biometrie werkt, is het gebrek aan standaarden het grootste probleem." Door het gebrek aan standaarden bestaat de kans dat de VS straks een biometriesysteem hebben waarvan de uitleesapparatuur niet overweg kan met de systemen van andere landen. Om dit te voorkomen is er eind mei een nieuw wetsvoorstel ingediend. Dit zou de 27 landen een jaar respijt moeten geven. Naar verwachting wordt er deze maand nog over het wetsvoorstel gestemd.