Dat bericht L'espresso, een van de meest toonaangevende Italiaanse weekbladen die niet in handen is van de Italiaanse Minister President en mediatycoon Silvio Berlusconi. Volgens het blad zijn topambetenaren van het politieapparaat twee weken geleden afgereisd naar Facebook in Palo Alto, Californië, om een dergelijke deal te bekokstoven.

Ze sloten een pact met het sociale netwerk om zonder tussenkomst van justitie oneindig veel pagina's op het sociale netwerk te controleren. De Italiaanse politie zou deze bevoegdheid hebben bedongen om beter te kunnen strijden tegen kinderporno en phishingaanvallen, maar ook om publieke figuren te beschermen waarvoor zonder hun medeweten nepprofielen worden gemaakt.

Toegang tot 17 miljoen profielen

De deal zou vooral zijn bedongen voor de 400 medewerkers van 'La polizia postale e delle comunicazioni', oftewel de digitale opsporingseenheid van de Italiaanse politie. Zij zouden nu ongelimiteerde toegang hebben tot de bijna 17 miljoen Italiaanse Facebook-profielen. Als reden wordt opgegeven dat wachten op juridische toestemming te lang duurt om verschillende vormen van internetcriminaliteit effectief tegen te gaan, omdat het internet daar veel te snel voor verandert.

Volgens L'espresso begeven steeds meer takken van de Italiaanse politie zich op het web voor opsporingstaken. Naast de normale politie zijn ook de carabinieri, vergelijkbaar met de Nederlandse marechaussee, en de Guardia di Finanza, de financiële politie, steeds vaker actief op het web.

VS wil vergelijkbare toegang

Ook in de VS probeert de FBI toegang te krijgen tot elektronische informatie zonder tussenkomst van een juridische instantie, ontdekte de Washington Post. Dit door de woorden 'electronic communication transactional records' toe te voegen aan de lijst van dingen waar de FBI zonder tussenkomst toegang toe heeft.

In de VS ontstond daarna een hevige discussie omdat die vier woorden volgens velen veel te vaag zijn. een dergelijke toevoeging aan de bevoegdheden van de FBI zou de dienst makkelijk toegang kunnen verschaffen tot Facebook en andere sociale netwerken.