"Wat Sony doet is een overtreding van de Italiaanse wet", stelt Andrea Monti van de ALCEI-EFI (Association for Freedom in Electronic Interactive Communications - Electronic Frontiers Italy). De groep wil tevens dat de Europese Unie de zaak gaat onderzoeken. "De ironie is dat een sterke industriële lobby heeft geleid tot rare wetgeving, waardoor kopiëren illegaal is. Wanneer bedrijven zoals Sony virusachtige software verspreiden, vallen zij echter onder een veel coulantere wet."

Sony maakt sinds begin dit jaar gebruik van de zogeheten xcp-technologie op audio-cd's. Deze technologie licenseert het bedrijf van het Engelse First 4 Internet. Volgens Sony zijn er twintig titels voorzien van de kopieerbeveiliging. Deze cd's installeren stiekem software die niet zichtbaar is voor de gebruiker. Tevens staat de software in contact met Sony. Gebruikers kunnen de rootkit amper verwijderen. Doen zij dat toch, dan lopen ze kans dat het systeem crasht.

Storm

Sony zelf ziet het probleem niet, getuige een uitspraak van Thomas Hessa van Sony BMG's Global Digital Business tegenover NPR: "De meeste mensen weten niet eens wat een rootkit is, dus waarom zullen zij zich er zorgen om maken?" De directeur van First 4 Internet noemde alle commotie eerder ook al 'een storm in een glas water'.

Beveiligingsbedrijf Computer Associates (CA) gaat niet wachten op een gerechtelijke uitspraak. Het bedrijf kwalificeert de xcp-software als spyware. Hun eTrust PestPatrol-software zal de software dan ook middels een update vanaf 12 november verwijderen van de pc. Saillant detail is dat ook de door Sony vrijgegeven patch als spyware gekwalificeerd wordt. Deze patch is voor gebruikers die de onzichtbare software zichtbaar willen maken. "De patch vertelt je niet wat het doet en het kan zelfs systemen doen crashen", stelt Sam Curry van CA.

Rippen dankzij drm

Sommige gebruikers zijn juist blij met de rootkit. Zo kan er met behulp van de software valsgespeeld worden in het online spel World of Warcraft. Anderen beweren dat dankzij de software van Sony de beschermde cd's juist geript kunnen worden. Met een kleine aanpassing maken zij de ripsoftware onzichtbaar, waarna ze de audio-cd probleemloos kunnen omzetten in mp3-bestanden. Deze bewering is nog niet gereproduceerd.