Een 27-jarige it-technicus die was ingehuurd door de New York Mellon bank heeft tijdens en na zijn dienstverband daar fraude gepleegd. Hij geeft goede doelen opgelicht, via gestolen informatie afkomstig van zo'n 2000 verschillende werknemers van de bank. Dat waren vooral collega’s van de it-afdeling.

Met behulp van gevoelige it-informatie en valse bankrekeningen kon de voormalige it-medewerker 8 jaar lang zijn gang gaan. Hij heeft nu bekentenissen afgelegd voor datadiefstal, het witwassen van geld en computerinbraak.

Geen Robin Hood

De ex-medewerker heeft de persoonlijke gegevens van oud-collega’s gebruikt om valse bankrekeningen aan te maken en daarmee geld van bankrekeningen van goede doelen afgehaald. Meer dan een dozijn verschillende goede doelen zijn het slachtoffer geworden van deze fraude. Al deze goede doelen hadden hun bankgegevens openbaar gemaakt om donaties te kunnen ontvangen.

De boef kon zijn snode praktijken uitvoeren met behulp van het Automated Clearing House (ACH) netwerk, dat veel misbruikt wordt voor frauduleus betalingsverkeer. Daarnaast heeft de oud-bankmedewerker ook direct de bankrekeningen van zijn voormalige collega's geplunderd. Hij heeft het buitgemaakte geld gebruikt om zijn huur en credit cards te betalen en om goederen aan te schaffen die hij naar Nigeria liet verschepen.

Bron: Techworld.nl.