De coup begon toen de 43-jarige Terry Childs een blokkade instelde op een centraal systeem voor het glasvezelnetwerk van de gemeente San Francisco. Hierdoor is de toegang geblokkeerd tot allerhande diensten zoals e-mail, salarisgegevens en informatie van opsporingsinstanties. In totaal gaat het om 60 procent van de gemeentelijke gegevens. Experts vrezen een miljoenenstrop als de data verloren gaat.

Van spioneren tot gijzeling

Childs heeft de laatste vijf jaar geholpen met het bouwen van het netwerk. Hij zou echter niet goed functioneren en is daar recent op aangesproken. Bovendien wordt hij verdacht van het bespioneren van collega's en managers.

De problemen begonnen op 20 juni toen allerhande systemen voor beheerders ontoegankelijk werden. Volgens diverse Amerikaanse media werken de systemen wel, maar is het niet mogelijk applicatie- en systeembeheer uit te voeren. Het spoor leidde uiteindelijk naar Childs, die op 9 juli op non-actief werd gezet.

Arrestatie

Afgelopen zondag volgde de arrestatie. Daarmee willen de autoriteiten Childs dwingen om een wachtwoord vrij te geven waarmee zij het netwerk weer open kunnen stellen. Zij gaan echter terughoudend te werk omdat zij vrezen dat hij met geheime commando's data kan vernietigen of handlangers toegang kan verschaffen tot het systeem.

Een rechter heeft de borg op 5 miljoen dollar gesteld. Het is onwaarschijnlijk dat Childs deze kosten met zijn salaris van 127.735 dollar (een kleine 80.000 euro) kan betalen.